Selasa, 15 September 2009

Adik Aku Dapat Baby

Alhamdulillah, adik aku si Yati selamat melahirkan anak sulung lelaki dia pada Sabtu lepas. Walaupun selepas sehari kena operate perut untuk buang bahagian usus yang rosak, adik aku selamat melahirkan anaknya tanpa sebarang komplikasi. Anak dia tak cukup bulan, tapi nampaknya macam tiada masalah. masih lagi di hospital. Sebenarnya, dia pun tak sangka nak bersalin sebab ingatkan nak buang air besar je. Dan mungkin juga sebab dia diberi morfin untuk menghilangkan sakit bekas pembedahan sebelumnya yang menyebabkan dia tak rasa sangat sakit nak bersalin tu.

Apa-apa pun, tahniah pada dia dan suami yang setia menunggu dia kat hospital sejak 2 minggu lalu. itu lah dugaan nak mendapat zuriat. Dan aku pulak, dah dapat anak saudara baru dah. Kena tambah budget duit raya la nampaknya tahun ni.

Selasa, 8 September 2009

Adik Aku Masuk Hospital

Lama tak tulis blog sejak kes hari tuh. Takde apa yang baru. Cuma adik aku masuk hospital, gastrik katanya. Tapi dari selasa lepas sampai hari ni tak ok lagi. Dah tu hari ni katanya nak operate, suspect usus luka dan bengkak. Adik aku dari mula masuk hospital sampai sekarang puasa (tak makan apa-apa langsung) , cuma masuk air je. Minta-minta ok la semuanya sebab dia tengah pregnant 7 bulan tu. Anak sulung pulak tu.

Rabu, 2 September 2009

Pelajaran Paling Berharga

Minggu ni aku berpeluang mempelajari pengalaman paling berharga dalam hidup aku sebagai pekerja. Pertamanya, sarang tebuan jangan dijolok. Kalau dijolok juga, nak cari penyakit namanya. Kedua, kalau nak menegur, tegur dalam hati sahaja. Itu yang termampu. Ikut saranan nabi. Ketiga, sebelum ambil keputusan membuat sesuatu tindakan, pikir famili dulu. Aku bukan ada syarikat, bisnes atau apa-apa jika ditakdirkan jadi apa-apa pada aku. Gaji aku sebulan, cukup untuk bayar perbelanjaan aku sebulan, bukan setahun.Jika memudaratkan, tak perlulah dilakukan. Dan akhir sekali, jodoh, rezeki dan ajal maut semuanya dalam tangan tuhan...

p/s: lepas ni takde lagi entri pasal kerja, jadi, tak perlu monitor blog ini.