Sabtu, 17 September 2011

Petua Cuci Lantai

Malam tadi, dapat mandat dari mem besar. Sepninggalan dia nanti, sila bersihkan dalam kereta dan cuci lantai bilik air. So, hari ni, dilaksanakan lah tugas tersebut. Cuci dalam kereta kacang aje. Vacum je. Habis disedut segala habuk. Yang leceh sikit, cuci bilik air. Bukan apa, tompok bekas air dalam bilik air tu, memang tak hilang walau digosok macam mana sekali pun.

Tapi, kalau orang lelaki buat kerja, memang kelas. Walaupun malas. Tapi sekali buat, kesan hebat. Mula-mula aku meng"Google" cara nak hilangkan tompok bekas air tu. Google punya google, jumpa blog http://ceritapnut.blogspot.com. Dia bagi petua macam mana nak hilangkan bekas air tu. Walaupun itu petua maid dia, tapi sebab dia yang letakkan petua tu dalam blog dia, kredit pada dia.

Patuanya mudah aje. Ambil kapur sirih, rendam dalam air. Pastu, air tu basuh lantai tu. Biarkan dalam 10-20 minit. Pastu, cuci dengan pencuci lantai seperti biasa. Aku try jadi. Tapi kena ulang 2-3 kali baru hilang betul-betul. Kira lenguh jugak lah pinggang. Kat bawah ni gambar sebelum dan selepas. Bilik air aku memang bersih sentiasa ye. Wife aku sental tiap-tiap hari bila dia mandi. Cuma kesan tompokan tu aje yang membuatkan nampak macam kotor.

Selamat mencuba.
Gambar sebelum. Kesan bekas air yang degil macam israel

Gambar selepas. Hanya guna kapur, kesan bekas air hilang

1 ulasan: